
Sunta (Yonga Levha) Nedir?
Sunta nedir? Sunta nasıl üretilir? Sunta nerelerde kullanılır? Sunta Ölçüleri Nelerdir? Çeşitli başlıklarımız ile sunta hakkındaki tüm sorularınızı yanıtlayacağız. Sunta üretimi ve kullanım alanlarından önce “sunta nedir?” açıklayalım.
Sunta, ahşap malzemelerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan talaş parçalarının işlenmesi sonrası ortaya çıkan bir malzemedir. Genellikle ağaç kabukları, kökler ve kütükler gibi malzemelerden oluşur ve mobilya yapımında kullanılan oldukça popüler bir üründür. Maliyet açısından avantajlı olduğu için birçok kullanıcı mobilya üretiminde suntayı tercih etmektedir.

Sunta Nasıl Üretilir?
Sunta üretimi, genellikle ağaç ve ahşap malzemelerinin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıkların toplandığı bir tesiste üretilir. Sunta üretim tesislerinde, ağaç ve ahşap malzemelerinin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar ve talaşlar toplanır ve bu atıklar, özel makine ve ekipmanlar aracılığıyla sıkıştırılır. Sıkıştırma işlemi sırasında, atık malzemeler yüksek basınç altında preslenir ve böylece sunta oluşturulur.
Sıkıştırma işlemi tamamlandıktan sonra, sunta çeşitli şekillerde işlenebilir ve kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse, sunta, sıkıştırılarak paneller ve levhalar haline getirilebilir ve bu paneller, mobilya üretiminde kullanılmak üzere işlenir. Aynı zamanda sunta, yüksek basınç altında sıkıştırılarak çeşitli şekillerde şekillendirilebilir ve bu şekilde mobilya parçaları olarak kullanılabilir. Sunta, mobilya yapımının yanı sıra, çeşitli endüstriyel ürünlerin üretiminde de kullanılır. Örneğin, sunta, kağıt üretiminde kullanılır ve plastik ham maddesi olarak kullanılır.

Sunta Nerelerde Kullanılır?
Sunta çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılır ve çok yönlü bir malzemedir. Mobilya alanında; yemek masası, yatak odaları, mutfak dolapları, banyo dolapları, sehpalar, bilgisayar masaları ve aklınıza gelebilecek birçok alanda kullanılabilir.

Sunta Yoğunlukları, Kalınlıkları ve Ölçüleri
Sunta, çeşitli kalınlıklarda ve yoğunluklarda üretilebilir. Örneğin sunta panelleri, genellikle standart kalınlıklar ve yoğunluklar olan 6 mm ile 40 mm kalınlığında, 500-700kg/m3 yoğunluğunda üretilir. Boyutları ve genişlik ölçüleri kullanım alanlarına göre değişebilir. Genellikle boyutları ve genişliği 1830 mm ile 2200 mm arasında; yüksekliği 2440 mm ile 4200 mm şeklinde üretilmektedir.
Sunta (Yonga Levha) üretim sürecini daha detaylı bir şekilde anlayabilmeniz için aşağıdaki yonga levha üretim videosunu izleyebilirsiniz.